CSRD och Taxonomi

RENOVASerneke - Göteborgs Nya Arena, Kviberg

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett EU-direktiv som införts i svensk lagstiftning. Det ingår som en del av EU:s Green Deal vilken syftar till att göra Europa klimatneutralt till 2050. Direktivet ställer krav på rapportering, men syftet är att det ska leda till en omställning som innebär att företagen inom EU på sikt blir hållbara ur både ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv. Ett viktigt mål med CSRD är att kunna jämföra företagens hållbarhetsarbete, vilket underlättas av att det redovisas enhetligt. De nya kraven införs succesivt från och med juli 2024.

Hållbarhetsrapportering för företag 

Den nya lagen beskriver vilken hållbarhetsinformation företag ska rapportera och hur den ska presenteras. Det finns en gemensam standard, ESRS (European Sustainability Reporting Standards), som täcker 12 olika områden och innehåller över 1000 specifika krav. Dock behöver inte alla företag rapportera på allt. Vad som är viktigt att rapportera avgörs genom en "Dubbel Väsentlighetsanalys," där man identifierar det som är mest relevant. 

Enligt den nya lagstiftningen måste företag inklusive Renova ta hänsyn till hela sin värdekedja när de rapporterar om hållbarhet. Det innebär att de inte bara ska redovisa sin egen miljöpåverkan, ekonomiska och sociala påverkan, utan också undersöka hur deras verksamhet påverkar leverantörer (uppströms) och kunder eller användare (nedströms). Dessutom behöver företagen i sin analys också ta reda på hur hållbarhetsfrågor kan påverka deras ekonomi. 

Företag som omfattas av CSRD ska i samma rapport lämna uppgifter i enlighet med EU:s taxonomi som är en annan styrande EU-lagstiftning som funnits sedan 2020. Det innebär att fler företag än tidigare omfattas av kraven på rapportering i enlighet med taxonomiförordningen. Syftet med EU:s taxonomi är att kapital och investeringar ska gå till verksamheter som bidrar till EU:s 6 miljömål. 

En annan viktig skillnad är att hållbarhetsrapporten ska vara ett eget avsnitt i Förvaltningsberättelsen i Årsredovisningen.​ Informationen ska tredjepartgranskas av oberoende revisorer och rapporten blir på detta sätt mer likvärdig med den ekonomiska. 

Avfallets roll 

Företag som identifierar kategorin Resursanvändning och cirkulär ekonomi som väsentligt ska bland annat rapportera avfallsmängder och hur väl verksamheten sorterat ut sitt avfall för olika behandlingsmetoder. För vissa aktiviteter i taxonomin, t.ex. inom byggsektorn, finns det också krav på återvinningsgrad. Vi på Renova arbetar därför aktivt för kunna ge våra kunder lättillgängliga data till er rapportering. Ny information kommer att redovisas i Kundportalen under 2025.  

Renovas roll 

Renova ingår i en koncern tillsammans med övriga kommunala bolag i Göteborgs Stad och moderbolaget, Göteborgs Stadshus AB, träffas av rapporteringskraven 2026. Därför arbetar vi nu aktivt tillsammans med övriga bolag i koncernen med att förbereda oss för rapportering enligt kraven i CSRD och taxonomin 

Har ni frågor?